Monday, December 12, 2016

Συνεργασία με τους Γονείς / Κηδεμόνες- Διαχείριση ομάδας μαθητών υψηλού κινδύνου-Εκπαιδεύσεις και Προγράμματα-Δράσεις που αναπτύσσονται στο σχολείο-Δράσεις που μπορεί να αναπτύξει το σχολείο

Συνεργασία με τους Γονείς / Κηδεμόνες

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία του σχολείου με τους γονείς / κηδεμόνες όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των δράσεων. Οι γονείς ενημερώνονται για τη διαδικασία επικοινωνίας με το σχολείο:
- Οι γονείς ενημερώνονται για την ημέρα και ώρα που μπορεί να συναντηθούν με τους διδάσκοντες.
- Σε περίπτωση που χρειαστεί να διερευνηθεί ένα θέμα ή να αναπτυχθούν δράσεις παρέμβασης ο γονιός/κηδεμόνας είναι σημαντικό να επικοινωνήσει αρχικά με την/τον Υπεύθυνη/ο Τμήματος. Σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιημένη/ος, τότε μπορεί να επικοινωνήσει με την/τον Υπεύθυνη/ο Βοηθό Διευθύντρια/ή. Αν και πάλι δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του μπορεί να επικοινωνήσει με  το Διευθυντή του Σχολείου.
- Κάθε γονιός έχει το δικαίωμα να επικοινωνήσει με το Σύνδεσμο Γονέων.
-Οι γονείς συνεργάζονται με το σχολείο για ό,τι τους ζητηθεί και ενημερώνουν τους καθηγητές και τη Διεύθυνση για ό,τι θεωρούν σκόπιμο και σημαντικό.
-  Οι γονείς συναντούν κατά διαστήματα τους διδάσκοντες καθηγητές του παιδιού τους και ενημερώνονται για την επίδοση και συμπεριφορά του. Ενημερώνονται για τα διαγωνίσματα που αποστέλλονται στο σπίτι και φροντίζουν να επιστραφούν στο σχολείο από το παιδί τους, αφού πρώτα τα μελετήσουν και τα υπογράψουν.
-Οι γονείς, κάθε πρωί, αφήνουν τα παιδιά τους έξω από το σχολείο από εκεί τα παραλαμβάνουν. Για λόγους ασφαλείας δεν εισέρχονται στο χώρο του σχολείου ούτε για να φέρουν, ούτε για να παραλάβουν το παιδί τους.
- Το σχολείο δε φέρει ευθύνη σε περίπτωση απώλειας κινητού τηλεφώνου ή άλλων προσωπικών ειδών του μαθητή.

Η συμμετοχή των γονιών στις δράσεις και τα προγράμματα του σχολείου είναι απαραίτητη.

Διαχείριση ομάδας μαθητών υψηλού κινδύνου

Στήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο από ΣΕΑ, ΥΕΨ, ΥΨΥΠΕ και άλλους ειδικούς. Σχεδιασμός παρεμβάσεων από τη Σύμβουλο, την Οικεία Εκπαιδευτική Ψυχολόγο και την Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας. Συμμετοχή των μαθητών αυτών σε προγράμματα Επίλυσης και Διαχείρισης των Συγκρούσεων και Ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων και Διαχείρισης των Συναισθημάτων.


Εκπαιδεύσεις και Προγράμματα

Συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε προγράμματα που επιλέγει το σχολείο τα οποία ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες του σχολείου. Τα προγράμματα μπορεί να αναπτυχθούν από την Καθηγήτρια Σ.Ε.Α., άλλους εκπαιδευτικούς, την οικεία ΕΨ, την ΟΑΠ ή από άλλους εξειδικευμένους φορείς.
Θα γίνει προσπάθεια να διεξαχθούν τα πιο κάτω προγράμματα
-  Εκπαίδευση στη Διαχείριση Κρίσεων
-  Εκπαίδευση και Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης
-  Εκπαίδευση και Πρόγραμμα κατά της εκφοβιστικής συμπεριφοράς
- Πρόγραμμα συνεργασίας με τις κοινότητες που τροφοδοτούν το σχολείο
-Πρόγραμμα συνεργασίας με το Σύνδεσμο Γονέων για την ανάπτυξη στοχευμένου κύκλου διαλέξεων
- Πρόγραμμα Ομαλής Μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο
-  Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης Εκπαιδευτικών και Μαθητών


Δράσεις που αναπτύσσονται στο σχολείο

1. Έγκαιρος εντοπισμός επικίνδυνων συμπεριφορών και άμεση αντιμετώπισή τους, έτσι που να αποφευχθεί η διόγκωση του προβλήματος και η εξέλιξη σε σύγκρουση.
2. Καθορισμός Μεντόρων Καθηγητών και Μεντόρων Μαθητών με στόχο την καλλιέργεια υγιών δεξιοτήτων διαχείρισης των συγκρούσεων μέσω θετικών προτύπων συμπεριφοράς.
3.  Εντοπισμός των ευάλωτων περιοχών στο χώρο του σχολείου και δημιουργία σχεδίου αυξημένης και στοχευμένης επόπτευσης. Μπορεί να αξιοποιηθεί συμμετοχή και μαθητών. Αποτελεσματική μπορεί να είναι και η συμμετοχή μαθητών που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά.
4.Εντοπισμός των ωρών και των ημερών που είναι πιθανότερο να εντοπιστούν παραβατικές συμπεριφορές. Δημιουργία σχεδίου αντιμετώπισης με προληπτικό συντονισμό με τοπική αστυνομία ,Σ.Γ., Μ.Σ., Κοινοτικές Αρχές.
5.Ενθάρρυνση των μαθητών στην έγκαιρη αναφορά πιθανών συγκρούσεων. Καθορισμός εκπαιδευτικού στον οποίο να κάνουν αυτή την αναφορά. Το σχολείο να ενισχύσει τη σημασία της μη συμμετοχής και απομάκρυνσης των απλών θεατών-μαθητών σε πράξεις βίας.
6.Εκπαίδευση των Υ.Τ. για πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας.


Δράσεις που μπορεί να αναπτύξει το σχολείο

1.Δημιουργία βίντεο και αφισών από το κάθε τμήμα ή ομάδα μαθητών ως μέρος της εκστρατείας ενάντια στη βία, τον εκφοβισμό και την παραβατικότητα. Τα καλύτερα πρότζεκτ μπορούν να βραβευθούν. Τα φιλμάκια να προβληθούν κατά τη διάρκεια ‘εβδομάδας ενημέρωσης’  γι’ αυτά τα θέματα.
2.Ανάπτυξη και εφαρμογή Σχεδίου Δράσης ενάντια στη βία από το κάθε τμήμα του σχολείου σε συνεργασία με τον ΥΤ. Οι καλύτερες δράσεις να βραβευτούν.
3. Δημιουργία κινήτρων θετικής συμπεριφοράς, π.χ. να αποφασιστεί με τη βοήθεια του ΥΤ η επιδιωκόμενη μείωση της παραβατικής συμπεριφοράς που είχε μέχρι στιγμής το τμήμα και να καθορίσουν μαζί το είδος και τη μορφή της επιβράβευσης.
4.Πρόσκληση σημαντικών ομιλητών που μπορούν να αναπτύξουν αποτελεσματικά ρητορική ενάντια στη βία και την παραβατικότητα. Ιδανικό είναι οι παρουσιάσεις να γίνονται σε μικρά ακροατήρια. Τέτοιοι ομιλητές μπορεί να είναι Βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ένας Δήμαρχος, ένας Υπουργός, ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας εμπνευσμένος Πνευματικός, ένας γονιός, ένας γνωστός ηθοποιός, ένας δημοσιογράφος, μέλη ποδοσφαιρικών ομάδων κ.ο.κ.

Εφαρμογή Κανόνων Σχολείου:

Εφαρμογή Κανόνων Σχολείου:

ΜΑΘΗΤΕΣ:
ü  Όλες/οι οι μαθήτριες/ές του σχολείου, παρακολουθούν με συνέπεια το πρόγραμμα φοίτησης του σχολείου. Κανείς δεν εξαιρείται από την υποχρέωση του να βρίσκεται στην τάξη. Κάθε μαθήτρια/ής που καθυστερεί να εισέλθει στην τάξη, θα χρειαστεί να πάρει άδεια εισόδου από την/τον εφημερεύοντα Βοηθό Διευθύντρια/ή και θα γνωρίζει ότι θα σημειώνεται η καθυστέρηση της/του από την/τον διδάσκουσα/οντα. Η καθυστερημένη προσέλευση στην τάξη συνεπάγεται διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής του μαθήματος και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται με αποβολή, όταν γίνεται συστηματικά.

ü  Όλες/οι οι μαθήτριες/ές του σχολείου φοράνε τη στολή του σχολείου καθημερινά. Εάν για κάποιο λόγο χρειάζεται να γίνει κάτι διαφορετικό, θα πρέπει να ενημερωθεί το σχολείο και να προσκομιστούν τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. από γιατρό κλπ.).

 ü  Όλες/οι οι μαθήτριες/ές του σχολείου παρακολουθούν με προσοχή το μάθημα και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να διακόψει άσκοπα ή να προκαλέσει φασαρία.

 ü  Όλες/οι οι μαθήτριες/ές του σχολείου προστατεύουν την περιουσία του σχολείου και είναι υπεύθυνες/οι για τη διατήρηση των χώρων στην αρχική τους μορφή.

 ü  Όλες/οι οι μαθήτριες/ές του σχολείου είναι υπεύθυνες/οι για την καθαριότητα των χώρων που χρησιμοποιούν.

 ü  Όλες/οι οι μαθήτριες/ές του σχολείου επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού. Οι μαθήτριες/ές δε διστάζουν να ενημερώσουν αμέσως καθηγήτριες/ές ή τη Διεύθυνση του σχολείου αν υποπέσει στην αντίληψη τους κάποιο περιστατικό.

 ü  Οι μαθητές επιστρέφουν, υπογραμμένα από γονέα ή κηδεμόνα, τα διαγωνίσματα τους στην/στον καθηγήτρια/ή, αφού τα πάρουν στο σπίτι και τα μελετήσουν με τους γονείς/κηδεμόνες.

ü  Η χρήση  κινητού τηλέφωνου στη διάρκεια του μαθήματος ή εκδήλωσης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο λαμβάνονται παιδαγωγικά μέτρα. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή εκδήλωσης το τηλέφωνο πρέπει να είναι απενεργοποιημένο στην τσάντα. Σε περίπτωση απώλειας κινητού τηλεφώνου το σχολείο δε φέρει καμίαν ευθύνη.

 ü  Κατά τα διαλείμματα, και γενικά σε ώρα που δεν έχουν μάθημα, οι μαθητές παραμένουν στην αυλή του σχολείου και δεν περιφέρονται άσκοπα στον όροφο.

 ü  Τα Μαθητικά Συμβούλια των τάξεων συμβάλουν στην τήρηση των κανόνων από τους συμμαθητές τους.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:
ü  Όλοι οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν με σχολαστικότητα το πρόγραμμα εφημέρευσης.  Σε κάποιες περιπτώσεις, κυρίως στους χώρους επικινδυνότητας ή σε περιόδους που αναμένονται περιστατικά παραβατικότητας, η εφημέρευση ενισχύεται. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που εφημερεύουν φροντίζουν ώστε οι μαθητές να μη συγκεντρώνονται σε χώρους που είναι απομονωμένοι (π.χ. στο χώρο στάθμευσης, τουαλέτες, στα κάγκελα του σχολείου).

ü  Οι Υπεύθυνοι Τμήματος  και οι Βοηθοί Διευθυντές εφαρμόζουν τους κανονισμούς  που σχετίζονται με το θέμα των αδικαιολόγητων απουσιών π.χ. άμεση ενημέρωση γονέων, επιβολή πειθαρχικών μέτρων, σε περίπτωση αδικαιολόγητων απουσιών.

ü  Σε περίπτωση χρήσης κινητού τηλεφώνου από μαθήτρια/ή στην τάξη ή την αίθουσα εκδηλώσεων, η/ο εκπαιδευτικός ζητά από τη/το μαθήτρια/ή να απενεργοποιήσει αμέσως το κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια αναφέρει γραπτώς το περιστατικό στην/ον Υπεύθυνη/ο Βοηθό Διευθύντρια/η, που επιλαμβάνεται του ζητήματος, όπως προνοούν οι κανονισμοί.

ü  Όλοι οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν άμεσα τα προβλήματα πειθαρχίας όσο είναι μικρά. 

ü  Η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς γίνεται μέσω του Υπεύθυνου Τμήματος ή/και της/του Υπεύθυνης/ου Βοηθού Διευθύντριας/ή.

ü  Η/Ο εκπαιδευτικός που χρειάζεται μαθητές για σκοπούς του σχολείου ενημερώνει γραπτώς τους διδάσκοντες και παίρνει την άδεια τους.

ü  Όλοι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τις βασικές εγκυκλίους που αφορούν στα θέματα βίας και παραβατικότητας (Σχολικός Εκφοβισμός, Βία στην Οικογένεια, Σεξουαλική Κακοποίηση Ανηλίκων).

ü  Όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν υπόψη τους προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο, ούτως ώστε να μπορούν να παραπέμψουν τους μαθητές (Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης, Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης, κλπ.) και να συνεργαστούν με εξωτερικούς συνεργάτες για διάφορα θέματα που αφορούν τους μαθητές που διδάσκουν.
Διαχείριση Κρίσης (π.χ. καβγάς)
- Η/Ο καθηγήτρια/ής που παρατηρεί το περιστατικό ενημερώνει την/ον εφημερεύοντα Βοηθό Διευθύντρια/ή, για να κτυπήσει το κουδούνι και να μπουν στην τάξη οι μαθητές, αλλά και για να προσέλθει προς βοήθεια. Είναι σημαντικό να απομακρυνθούν οι μαθητές, ούτως ώστε να μειωθεί η ένταση και για να μπορέσει να γίνει καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση.
-  Η/Ο Βοηθός Διευθύντρια/ής, με τη συνδρομή άλλων εκπαιδευτικών, απομακρύνουν τους μαθητές που δεν εμπλέκονται στο περιστατικό και παροτρύνουν μαθητές που γνωρίζουν και μετά τους υπόλοιπους.
-  Η/Ο Βοηθός Διευθύντρια/ής επιλαμβάνεται τη διαχείριση, αφού καταλαγιάσει η ένταση.
        
Μαθητές που βρίσκονται εκτός τάξης την ώρα                                            του μαθήματος
-Η/Ο καθηγήτρια/ής λέει στη/ο μαθήτρια/ή να μπει στην τάξη χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση μαζί της/του, αφού η μαθήτρια/ής πάρει άδεια εισόδου.
-Η/Ο καθηγήτρια/ής ενημερώνει την/ον εφημερεύουσα/ντα Βοηθό Διευθύντρια/ή.
-Η/Ο εφημερεύουσα/ντας Βοηθός Διευθύντρια/ή βεβαιώνεται ότι η/ο μαθήτρια/ής είναι στην τάξη.
-   Η/Ο εφημερεύουσα/ντας Βοηθός Διευθύντρια/ή ενημερώνει τους γονείς όταν η/ο μαθήτρια ής εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται ή παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά συστηματικά. 
Η απουσία από την τάξη χωρίς άδεια συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνονται πειθαρχικά μέτρα από την/τον Υπεύθυνη/ο Βοηθό Διευθύντρια/ή.
Μαθητές που καθυστερούν να μπουν στην τάξη
-  Η/Ο καθηγήτρια/ής σημειώνει την καθυστέρηση στο απουσιολόγιο, χωρίς συζήτηση. Επίσης, σημειώνει την ώρα προσέλευσης και αν η καθυστέρηση είναι Δικαιολογημένη ή Αδικαιολόγητη σύμφωνα με την άδεια εισόδου.
-   Η/Ο καθηγήτρια/ής μπορεί να μιλήσει με τη/το μαθήτρια/ή κατ’ ιδίαν, αφού τελειώσει το μάθημα.
- Η συστηματική καθυστέρηση συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνονται παιδαγωγικά μέτρα από την/τον Υπεύθυνο Βοηθό Διευθύντρια/ή.
- Οι μαθήτριες/ές που καθυστερούν να μπουν στην τάξη δικαιολογημένα  παρουσιάζουν γραπτό σημείωμα που δικαιολογεί την αργοπορία τους.
-Η/Ο Υπεύθυνη/ος Τμήματος διερευνά το θέμα και ενημερώνει τη/το Βοηθό Διευθύντρια/ή.




(2) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ, ΛΑΡΝΑΚΑ
Σχολική Χρονιά 2016-2017


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Εισαγωγή

Το Σχέδιο Δράσης έχει στόχο τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης βίαιων και παραβατικών συμπεριφορών στο σχολείο. Παράλληλα, αντανακλά την πολιτική και τη φιλοσοφία του σχολείου όσον αφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορεί να εκδηλωθούν στο σχολείο. 

Για την αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης χρειάζεται να συνεργαστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι μαθητές, οι γονείς, καθώς και οι συνεργάτες του σχολείου (ΥΕΨ, ΥΨΥΠΕ, ΥΚΕ, ΥΣΕΑ, ΟΑΠ), όπου χρειάζεται. 

Διαμόρφωση και Υιοθέτηση Πολιτικής Μηδενικής Ανοχής στη Βία και την Παραβατικότητα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ψήφιση, η υιοθέτηση και η διακήρυξη της πολιτικής αυτής και η ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων, της κοινότητας και άλλων φορέων. 

Οι πιο σημαντικοί κανονισμοί που γνωρίζουν και οφείλουν να ακολουθούν οι μαθητές είναι αναρτημένοι στο κάθε τμήμα. 

Πρώιμα Προειδοποιητικά Σημάδια Ενδεχόμενης Βίας

Αρχικά, είναι βασικό, να γίνει προσπάθεια για αναγνώριση οποιωνδήποτε προειδοποιητικών σημείων είτε στην τάξη, είτε σε άλλο χώρο του σχολείου. Το άτομο που θα αναγνωρίσει τέτοια σημάδια, ή θα έχει στην κατοχή του οποιεσδήποτε πληροφορίες, θα πρέπει να το αναφέρει στις υπεύθυνες Βοηθούς Διευθύντριες της Επιτροπής Πρόληψης της Παραβατικότητας, Κατερίνα Γεωργίου, Παντελίτσα Κελίρη και Μαρία Τσιάκκιρου, ούτως ώστε να προχωρήσουν σε ενέργειες για πρόληψη οποιουδήποτε περιστατικού.
Προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι:
·Σωματικές εκδηλώσεις επιθετικότητας (π.χ. παρορμητικά χτυπήματα, ξεσπάσματα οργής, κλπ.)
· Απόρριψη (π.χ. έντονα αισθήματα απόρριψης ή στοχοποίησης)
· Άλλη αντικοινωνική συμπεριφορά (π.χ. δραστηριοποίηση σε «κλίκες»/παραβατικές ομάδες,  κατάχρηση ουσιών, περιθωριοποίηση)
·Απόσυρση/Κατάθλιψη (π.χ. κοινωνική απόσυρση, μεταπτώσεις της διάθεσηςέντονα συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς)
· Ενασχόληση με τη Βία (π.χ. ανάγνωση σχετικού υλικού, ζωγραφιές κ.ά.)
· Μάρτυρας ή θύμα βίας ή κακομεταχείρισης και/ή παραμέλησης.
·Ενδιαφέρον/πρόσβαση σε επικίνδυνα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επίθεση και εκφοβισμό (π.χ. έχει φέρει στο σχολείο ένα τέτοιο αντικείμενο).
·Σχολική αποτυχία (π.χ. προβλήματα πειθαρχίας, έλλειψη ενδιαφέροντος, χαμηλή επίδοση, σκασιαρχείο, αυστηρές τιμωρίες)
·Λεκτικές εκφράσεις θυμού/επιθετικότητας (π.χ. απειλές για βία, λεκτική κακοποίηση, ύβρεις, κοροϊδία, κοροϊδευτικά παρατσούκλια)
· Έλλειψη ανεκτικότητας (π.χ. προκατειλημμένες στάσεις, αδυναμία να αναγνωρίσει τα συναισθήματα ή τα δικαιώματα των άλλων).
· Μικρή ή καμία επίβλεψη από γονείς ή κηδεμόνα.

Tuesday, December 6, 2016

(1)ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ, ΛΑΡΝΑΚΑ
Σχολική Χρονιά 2016-2017


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:



Σελ.
1.
Εισαγωγή

2
2.
Διαμόρφωση και Υιοθέτηση Πολιτικής Μηδενικής Ανοχής στη βία και την παραβατικότητα

2
3.
Πρώιμα Προειδοποιητικά Σημάδια Ενδεχόμενης Βίας

2
4.
Εφαρμογή Κανόνων Σχολείου

3

Μαθητές

3

Εκπαιδευτικοί

3
5.
Διαχείριση Κρίσης

4
6.
Μαθητές που βρίσκονται εκτός τάξης την ώρα του μαθήματος

4
7.
Μαθητές που καθυστερούν να μπουν στην τάξη

5
8.
Συνεργασία με τους Γονείς / Κηδεμόνες

5
9.
Διαχείριση Ομάδας Μαθητών Υψηλού Κινδύνου

5
10.
Εκπαιδεύσεις και Προγράμματα

5
11.
Δράσεις που αναπτύσσονται στο σχολείο

6
12.
Δράσεις που μπορεί να αναπτύξει το σχολείο

6












Tuesday, November 29, 2016

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Τηρώ τους κανονισμούς του σχολείου. Γνωρίζω τις υποχρεώσεις μου και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι πράξεις μου.

   1.Παρακολουθώ με προσοχή το μάθημα, χωρίς να διακόπτω. Μιλώ με ευγένεια στους καθηγητές μου. Σηκώνω το χέρι μου και μιλάω μόνο όταν πάρω άδεια από τον συνομιλητή μου.

  2.Μπαίνω χωρίς καθυστέρηση στην τάξη μου. Συμμετέχω με προθυμία σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις.

3.Παίρνω άδεια εξόδου για να αποχωρήσω από το μάθημα.

4.Βγαίνω από την τάξη τα διαλείμματα ή όταν δεν έχω μάθημα  και κατεβαίνω στην αυλή.

5.Δεν κυκλοφορώ άσκοπα στους διαδρόμους.

6.Φορώ καθημερινά τη στολή μου.

7.Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο στο μάθημα. Το κινητό βρίσκεται απενεργοποιημένο στην τσάντα.

8.Η φύλαξη των προσωπικών μου αντικειμένων είναι δική μου ευθύνη.

9. Φροντίζω το σχολείο να είναι καθαρό.

10.  Μιλώ στον πληθυντικό στους μεγαλύτερους.

11. Απευθύνομαι στις/ους συμμαθήτριες/ές μου με το όνομα τους.

12. Είμαι ευγενική/ός και σέβομαι τους άλλους.

13.  Δεν χρησιμοποιώ βία.

14. Αν δω ότι ασκείται βία σε βάρος άλλου ή σε εμένα, ενημερώνω αμέσως κάποια/ο καθηγήτρια/ή.

15.Ενημερώνω τους γονείς/κηδεμόνες μου για τα αποτελέσματα των διαγωνισμάτων μου και τα επιστρέφω στην καθηγήτρια/ή μας υπογραμμένα από έναν από τους γονείς/κηδεμόνες μου.

16. Διεκδικώ με ευγενικό τρόπο τα δικαιώματα μου. 

17. Έχω ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ εργασία για το σπίτι ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Προετοιμάζομαι για όλα τα μαθήματα της επόμενης μέρας, εάν δεν έχω κάτι να γράψω τότε σίγουρα έχω κάτι να διαβάσω.